mirandolinaproba5

„Egy nő miatt cirkuszolnak? Egy nő miatt kapnak hajba? Egy nő?” Igen, egy nő! Mégpedig Mirandolina! Carlo Goldoni vígjátékának próbái javában zajlanak, az előadást Valló Péter rendezi.

Március 9-ére tervezzük a Mirandolina bemutatóját, így néhány hete tartanak már a próbák. A címszereplő Mirandolinát Tóth Ildikó alakítja, a férfiakat pedig, akik a fogadósnő körül legyeskednek, Hirtling István, Szabó Győző, Quintus Konrád és Sághy Tamás személyesíti meg. A próbafolyamat felénél járunk, íme egy kis ízelítő a pénteki próbáról:

mirandolinaproba2 mirandolinaproba10 mirandolinaproba3

„Mirandolina nem egy kis fiatal lányka lesz, aki cserfesen, magát riszálva arat és kaszál a férfiak között. Mi a történet középpontjába korunk hősét, az önálló és öntudatos nőt helyezzük, akinek megvan a saját egzisztenciája, aki nem függ a férfiak zsebétől és hatalmától, de aki körül mégis rengetegen legyeskednek. Miért? Hogyan? Egy igazán különleges képességű színészcsapattal, akik – minden bizonnyal – együtt és külön-külön is képességük legjavát nyújtják majd” – mondja Valló Péter rendező.
A Kossuth-díjas rendező interjút adott a Fejér Megyei Hírlapnak, melyet ide kattintva olvashat el.

mirandolinaproba6
                                                                                      

                                                                                                *****

498px-carlo_goldoni 306 éve született, és 220 éve hunyt el Carlo Goldoni olasz drámaíró, akit a polgári vígjáték atyjának tartanak. Nem hiába, hiszen nem csak a saját korában, hanem ma is hatalmas sikert aratnak darabjai.
Goldoni az olasz színjáték megújítója: felhagyott a commedia dell'arte, az előre megírt vázlat alapján rögtönzött vígjáték műfajával, elérte, hogy a színészek maszk nélkül, az általa írt szöveget betanulva játsszanak. Darabjai óriási sikert arattak, hiszen szereplőiben a hétköznapi polgári élet egy-egy jellegzetes alakja ismerhető fel: fösvények és tékozlók, hízelgők és rágalmazók, fecsegők és hazugok, szoknyavadászok és nőgyűlölők.
1787-ben 80 évesen, félvakon fejezte be francia nyelvű önéletrajzát, amelyben így fogalmazta meg alkotói hitvallását: „Színműveim alkotása közben mindössze arra törekedtem, hogy ne hamisítsam meg a természetet, s emlékirataimat írva csak arra, hogy a színtiszta igazat mondjam”. Az aggastyán Goldoni a francia forradalom kitörése után elvesztette XVI. Lajos kegydíját, így utolsó éveit szinte teljes nyomorban élte le.

Forrás: mult-kor.hu, wikipedia.org, mti.hu