alt

 

A Vörösmarty Színház művészét nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége jutalmazta, most egy pályatársakból álló kuratórium döntése alapján az Ivánka Csaba-díjat nyerte el.

 

alt

 

Az Ivánka Csaba Alapítvány a Nemzeti Színház tragikusan, fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője emlékét őrzi az egyre rangosabb elismeréssel, amelyet korábban Szakácsi Sándor, Csernus Mariann, Mihályfi Balázs, Bubik István, Végh Péter, Kézdy György, Kubik Anna, Kováts Adél, Őze Áron, Bán János, Tóth Éva színművészek és Fekete Mari zenei vezető kaptak meg. Az alapítók olyan művészek munkájára szeretnék felhívni a figyelmet, akik Ivánka Csabának fontos produkciókban partnerei voltak, művészi, emberi értékekben hozzá hasonlóan gazdagok. Az Alapítvány kuratóriumának tagjai Csomós Mari, Hámori Ildikó, Kubik Anna, Papp Zoltán színművészek és Ivánka Csaba özvegye, Bartos Zsóka.

 

alt

 

Hirtling István a kitüntetést és Pusztai Ágoston szobrát Kubik Anna színművésznőtől vette át a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

 

alt

 

A művésznő nagy szeretettel köszöntötte kollégáját: „Díjazottunk pályafutása során a legveretesebb prózai és zenés színházi előadásokban, tragédiákban, komédiákban, musicalekben egyaránt magas színvonalon alkotott. Ihletett alakítások sokaságában bizonyítja tehetségét, művészi és emberi énjét soha nem feladva, egyöntetű szakmai megbecsülést és tiszteletet mondhat magáénak, és nem utolsó sorban folyamatosan nagy közönségsikert arat estéről estére színpadainkon.”

 

alt

 

Hirtling István nem tudott meghatottság nélkül beszélni a díjról, hiszen a névadó színésztárs sokat jelentett számára: „Csaba tanúja és segítője volt a pályakezdésemnek. Nagyon sajnálatos, hogy viszonylag fiatalon, negyvennyolc évesen hagyott itt minket. Nemcsak ez a díj őrzi emlékét és fantasztikus tehetségét, hanem rengeteg színházi felvétel, tévéjáték és rádiós hangfelvétel, sőt, zenekarának, a Topo Neurocknak a felvételei is. Rendkívül megtisztelő, hogy a kuratórium méltónak talál a díjra. Éppen harminc évvel ezelőtt diplomáztam. Olyan, mintha ezzel a kitüntetéssel aranykeretbe kerülne ez a harminc év.”

 

alt

 

Hirtling Istvánt a Vörösmarty Színházban legközelebb december 30-án a Család ellen nincs orvosság című előadásban láthatják. Januártól ismét a fösvény Harpagon bőrébe bújik, majd február közepén új szerepében, a My Fair Lady Higgins professzoraként mutatkozik be.

 

Tekintsék meg a díjátadóról készült összeállításunkat: