28

Október 5-én mutatjuk be a Vörösmarty Színház legújabb előadását, A Hang-villa titkát. A mesejátékot Harangi Mária viszi színre a Pelikán Kamaraszínházban.
hangvillaolvaso4

Alan Ayckbourn mesejátéka a legkisebbeket várja a színházba. Vajon hova tűnt a szomszéd bácsi énekhangja, és miért van akkora csönd az utca túloldalán, a nagy ház környékén? Hova tűnnek a hangok? Vajon mire megy egy okos, cserfes kislány és legjobb barátja, Albert, a kutya, ha a világ összes hangját kell megmenteni?

A próbafolyamat alatt az alkotókat kérdeztük:

                                                                         Kozáry Ferenc Tántor Úrról

103 Tántor Úr az a bizonyos szomszéd bácsi, aki hajdanán operaénekes volt, mára azonban elveszítette az énekhangját. Kozáry Ferencet Tántor Úrról kérdeztük.
„Nagyon jól érzem magam ebben a mesében, nagyon hálás ez a szerep. Van drámája, ugyanakkor humoros, és ráadásul énekelhetek is! Igaz, nem mindig a saját hangomon… Nagyszerű volt a próbafolyamat, többek közt azért, mert rengeteg Pavarottit hallgattam. Egyszerűen lefegyverző! Nem bírom ki könnyezés nélkül! Meg kellett tanulnom például a Nessun Dorma szövegét is, pár sort olaszul, szóval nagyon izgalmas! Remélem, a gyerekeknek is az lesz. Nem szabad őket becsapni, nagyon friss még a fülük, az orruk, az agyuk, tudják, hogy mi az, ami hiteles, tudják, hogy arra gondolunk-e, amit mondunk. Nagyon igazinak fogják fel a színházat, ezért csak őszintén szabad játszani nekik.”

                                                                                    Suzy és Albert
                                                             Bábinszki Ágnes és Hernádi Szabolcs

hangvillaproba19

Alberttel és Suzyval, kutyával és gazdájával beszélgetünk. Szabi, valódi kutyának öltözöl az előadásban?

Hernádi Szabolcs: VAÚ! (nevet) Nem, nem öltözöm kutyának. Harangi Marcsi, a rendező úgy döntött, hogy lesz nem kutyajelmez, nem lesz arcfestés, csak jelzésszerűen hordozom majd a kutya jegyeit. Inkább más „kutyatulajdonságok” dominálnak majd, rengeteget szaglászok, segítek Suzynak kinyomozni, hogy hová lettek a hangok a világból. Lesz egy barna zakóm, pipám, nagyítóm: inkább nyomozó leszek, mint kutya. Ja, és nem beszélek, csak ugatok. De nekem is eltűnik a hangom, és akkor még ugatni sem tudok!

Mi minden történik veletek?

Bábinszki Ágnes: Rengeteg izgalmas dolog. Az előadás elején bemutatkozunk, kiosztják a szerepeket. A Mesélők alakítják, igazítják a történetet, de persze mi is beleszólunk. A történet fő szála, hogy eltűnnek a hangok a világból, Suzy és Albert pedig elindul nyomozni. Megkeresik a madárdalt, a szomszéd bácsi énekhangját, és persze szegény kutya ugatását is. Ez a keresgélés a legizgalmasabb! Egyik helyről a másikra megyünk, tizenkét helyen keresztül, és kutatunk. Úgy tűnik, hogy nagyon izgalmas és tanulságos lesz a gyerekeknek.

A Hang-villa titka az első gyerekelőadásotok?

B. Á.: Igazi gyerekdarabban még nem játszottam. Tényleg, ez lesz az első!
H. Sz.: Suli után az első szerepem A sHÓwKirálynőben volt, hatalmas gyerekseregek jöttek az előadásra. Kicsit tartottam az egésztől, de végül minden nagyon jól működött. Biztos ez is jól fog működni, de azért kicsit félek!
B. Á.: Én is attól félek, hogy valamelyik gyerek beásít egy szépet! (nevet) De igazából a történet elég izgalmas ahhoz, ha az elején bekapcsolódnak a gyerekek, akkor minden rendben lesz!
H. Sz.: VAÚ!

                                                                           Játék a játékban
                                                                         Váradi Eszter Sára

"A Hang-villa titka nem egy szokványos mese, de talán épp ezért nagyon érdekes. Mi meséljük el a történetet, így picit olyan, mintha minden ott helyben születne meg, egymás szájából vesszük ki a szót, és igyekszünk továbbfűzni a történet fonalát.

hangvillaproba13

A Mesélő mellett a Mamát is én játszom: a figura eléggé a realitás talaján mozog, nem egy idillisztikus anyuka. Egy olyan nő, aki egyedül neveli a lányát, és amikor jön a kísértés, egy új férfi képében, akkor bizony elcsábul. Keresgélem a Mama igazságát, hogy ennek ellenére is szerethető, megérthető figura maradjon. Nyilván nagyon sok gyerek van hasonló helyzetben, akik a kislányon keresztül azonosulni tudnak problémával. Természetesen nem ez a mese lényege, ez csak az én szerepem kis dilemmája.
Reméljük, hogy egy szórakoztató előadás születik. Az a célunk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat velünk, elkalauzoljuk őket a fantázia világába, és egy minél színesebb és fordulatosabb történetet mesélhessünk el nekik."                                                                            
                                                                             Őszintén játszani
                                                                    Keller János – Papa/Mesélő

"Két külön karaktert alakítok A Hang-villa titkában. A Papa érdekes módon tűnik fel, illetve tűnik el a mesében. Erről többet nem árulok el, maradjon titok, és csak azok tudják meg, akik megnézik az előadást. A másik karakter a Mesélő: Váradi Eszter Sárával (ő játssza a Mamát is, ki más!) ketten alakítjuk és szőjük a történetet. Meg persze a gyerekek, hiszen sok kérdést felteszünk majd nekik, és ahogyan ők döntenek, úgy haladunk tovább.

hangvillaproba14

Rengeteg gyerekdarabban játszottam már, a színészi pályámat is egy gyerekelőadásban, a Gyalogcsillagban kezdtem. Sokszor mindent az adott pillanatból kell megszülni. Főleg az ilyen mesejátékokban, ahol a gyerekek is részesei előadásnak. A Zsuzsika hangjánál megedződtünk, igazi interaktív mese volt, rengeteg feladatot bíztunk a gyerekekre, a reakcióik alapján szőttük tovább a történetet. Izgalmas kihívás ez: a gyerekek azonnal jelzik, ha unják az előadást, elkezdenek fészkelődni, beszélgetni, nagyon le kell kötni a figyelmüket. Mindezt persze úgy, hogy ugyanolyan őszintén kell játsszunk, mint bármely más színdarabban, sőt! Sok kisgyerekek most először jön színházba, és nagyon meghatározó élmény marad számukra, hogy mit látnak. Én is tisztán emlékszem az első előadásra! Szerintem kiemelten fontos a színház életében, hogy jó és szerethető gyerekelőadásokat mutasson be."

                                                                                Hang-zavar
                                                                 Resetár Dániel – Hang Úr

"A Hang Úr eléggé titokzatos figura. Nem lehet tudni, mivel foglalkozik, honnan van pénze, azt viszont igen, hogy nagyon kimért és pontos, szinte táncol, annyira tudatosan mozog, lép és él. A legérdekesebb benne, hogy „vadászik” a számára kellemetlen hangokra. Például a madárcsicsergésre is, amelyet mások kifejezetten szeretnek. A zavaró hangokat begyűjti a házába – persze mások szeretnék ezeket visszaszerezni. Kész is a mesés konfliktus! Próbálom gonoszra fogni a figurát, de a rendező azt kéri, legyek inkább lágyabb, és csak akkor gorombuljak be, ha a helyzet megkívánja, például amikor lopom a hangokat. Végül is durvább, ha egy ember nem folyamatosan gonosz, hanem olykor-olykor előtör belőle a rossz. De azért nem lesz ijesztő! Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogadják majd a gyerekek Hang Urat és az előadást.

173

Néhány éve játszottam az Aranyecset című, Nemes Nagy Ágnes mesében: a közönségünk javarészt egész picikből, ovisokból és kisiskolásokból állt össze. A bemutató előtt kicsit izgultam, vajon hogyan fogadják a gyerekek a különböző poénokat, helyzeteket? Aztán rájöttem: a gyerekek ugyanúgy reagálnak, tetszést nyilvánítanak, mint a felnőttek, sőt, sokkal őszintébben! Rengeteg apróságra is felfigyelnek, és nem fogják vissza magukat. Ha épp valami nem tetszik, keményen odamondanak, vagy beleásítanak az ember arcába (persze ez nem mindig a néző hibája!). Gyerekeknek játszani hálás és egyben nehéz feladat: pontosan az őszinteségük miatt. Csak szívvel-lélekkel szabad játszani nekik – én erre törekszem, remélem, szeretni fogják A Hang-villa titkát."

                                                                               Kinyílik a képzelet
                                                            Romvári Gergely díszlettervező mesélt

romvarigergo5

"Egy olyan játékteret találtunk ki, amely egyrészt kiszolgálja a titokzatos, kicsit krimiszerű történetet, másrészt nagyon épít a nézők, a gyerekek fantáziájára. A Hang-villa titka című mesejáték egy nagyszínpadra írt mű sok helyszínnel, díszlettel, mi viszont a Pelikán Kamaraszínházban hozzuk ‹tető alá› az előadást.

romvarigergo2

Amikor gyermekelőadások díszletét tervezem, sokkal bátrabban támaszkodhatok a gyerekek fantáziájára. Nekik még nagyon hétköznapi élmény, hogy bármilyen tárgyba bármit belelássanak: sokkal aktívabban részt vesznek a játékban, akkor is, ha ők maguk játszanak, akkor is, ha nekik játszunk. Ez a látszólag kötetlen munka a történetmesélés szempontjából nagy következetességet igényel, hiszen nem támaszkodhatunk arra a háttértudásra, amely a felnőtt nézőknél adott. Ugyanakkor a fantázia az tényleg határtalan! Jó lenne, ha egyszer a felnőttek is ennyire felszabadultan vennének részt egy-egy előadásban… Amikor gyerekelőadást hozunk létre, mindig fura kérdéseken gondolkodom. Vajon elég emészthető-e, érthető-e a történet? Tud-e mit kezdeni vele a gyerek? Aztán mindig rájövök: ezek mind borzasztó buta félelmek, felnőttes nyavalygások. Ha sikerül a gyerek figyelmét megragadni, akkor kinyílik a képzelete. Bízunk benne, hogy a Hang-villa titkával is így lesz: ami esetleg látványban hiányozna, azt a gyerekek hozzáképzelik."

                                                                              A hangok nyomában
                                                                    Harangi Mária rendező mesélt

hangvillaolvaso3

"A Hang-villa titka egy nagyon kedves történetet mesél el. A főhős egy kislány, aki a Mamájával él, a Papája pedig valamikor régen eltűnt. Sokat nyomozunk, remélhetőleg majd a gyerekekkel együtt, mert a mese – a szerző és az alkotók szándéka szerint is – interaktív szeretne lenni. Egy rejtélyes idegen érkezik egy lakatlan villába, aki nagyon érzékeny a hangokra, sőt, kifejezetten idegesítik a zajok. Aztán egyszer csak több szereplő is elveszíti a hangját: egy kutya nem maradhat ugatás nélkül, egy operaénekes nem élhet éneklés nélkül. Muszáj kinyomoznunk, hogy mi is történt valójában!

hangvillaolvaso7 hangvillaolvaso2

Amikor elkezdtünk dolgozni a férjemmel (Romvári Gergely, a díszlettervező), felvetődött a kérdés, hogy vajon ezen a kedves kis alaphelyzeten túl miről szól ez a történet? Nekem az első pillanattól kezdve arról mesélt a darab, hogy van egy kislány, akinek hiányzik a papája. Amikor a közelbe költözik egy furcsa, szigorú úr, akivel ráadásul a Mama kokettálni kezd, a férfi úgy tűnik fel a kislány szemében, mint egy fura mostoha. A vadóc, jó fantáziájú kislány védekezni kezd: a konkrét történésekből merítve kitalál különböző dolgokat. Lehet, hogy a furcsa bácsi rabolta el a hangokat, akit még a madárfütty is idegesít? Aztán az általa kreált mese egyszer csak elkezd működni. Tényleg fel kell kerekedni, hogy visszaszerezzük a világ hangjait, hiszen néma csöndben élni nem lehet. A kislány legyőzi a félelmét. Lehet, hogy picit túl pszichologizáló a megfejtésem, de azt gondolom, hogy a meséknek mindig van egy olyan rétege, amely valamilyen módon segít a gyerekeknek bizonyos problémákat feldolgozni. Nem kell nekik megmagyarázni, hogy ez a mese erről meg arról szól, mert ők ezt nagyon jól tudják. Azért kezdenek el szeretni meséket, mert valami miatt közük lesz hozzá (még ha ezt nem is tudatosítják). Azt gondolom, hogy ez a mese kicsit beszélhet azokhoz, akinek nagyon hiányzik egy számukra fontos személy.

hangvillaolvaso5

A Hang-villa titka egy nagyszínpadra szánt mesejáték, látványos technikával fűszerezve. Mi viszont a saját kreativitásunkat és fantáziánkat használjuk, és ugyanígy tehetnek majd a nézők is. Rengeteg ötlet vonultatunk fel, hogy kiváltsuk a látványosnak szánt pillanatokat izgalmas, egyéb megoldásokkal. Október elejére tervezzük a bemutatót. Egy friss, jó energiájú a társaság jött össze: három tapasztaltabb és három fiatal színésszel dolgozunk, akik remekül kiegészítik egymást. Így öröm a munka, a közös játék."

hangvillaolvaso

Suzyt Bábinszki Ágnes alakítja, Albert, kutyája Hernádi Szabolcs lesz. A Mamát Váradi Eszter Sára, míg a Papát Keller János játssza. Hang Úr Resetár Dániel, Tántor Úr pedig Kozáry Ferenc lesz.