alt


Gyönyörű illusztrációk gyermeknapra: május 25-én nyitjuk meg Keresztes Dóra kiállítását a Vörösmarty Színházban. A Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész illusztrálta többek között Weöres Sándor, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes és Kányádi Sándor versesköteteit.


 

alt

A Vörösmarty Színház Forrás Galériájának legújabb tárlatát május 25-én 16.30-kor nyitjuk meg.

Keresztes Dóra képzőművészként és animációs filmkészítőként is jelentős életművel rendelkezik, valószínűleg mégis a könyvillusztrációit ismerik legtöbben. A többnyire gyermek, olykor felnőtt könyvek számára készült alkotásai a magyar népi kultúra hagyományainak jelenkori megidézését, újra átélhetővé tételét segítik, miközben lényegesnek tartja a modern művészet szín- és formakincsének, kompozíciós elemeinek, absztrakciós transzformációinak tudatos és következetes használatát is. A képzőművészet számos ágával foglalkozik: festészet, autonóm és sokszorosított grafika, könyvillusztrálás, tipográfia, plakáttervezés, díszlettervezés és animációsfilm készítés. Szakrális jellegű művei közt említésre méltó a Budakeszi korpusz (1991), amely egyéni hangú, évezredes tradíciókat és modern világszemléletet ötvöző megoldása miatt rövid idő alatt zarándokhellyé vált. Mint grafikus tervezőművész is jelentős: az idén a New Yorki Print Magazin Európai különszámában az ő plakátját választotta nyitóképül a magyar anyag bemutatásához.

 

Keresztes Dóra a budapesti Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte tanulmányait, majd a Derkovits-körben foglalkozott képzőművészettel Szabados Árpád tanítványaként. 1972-től 1977-ig tanult a Magyar Iparművészeti Egyetem könyvművészeti szakán, Kass János és Haimam György tanítványaként. A diploma megszerzése után a Művészeti Alap tagja lett, dolgozott a Múzsák Magazinban, a Pannónia Filmstúdióban és a Nemzeti Színházban is. Illusztrálta többek között Weöres Sándor, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor és Buda Ferenc versesköteteit, valamint a magyar és a nemzetközi népmese irodalom számos gyűjteményét. Munkái több hazai és nemzetközi kiállításon és filmfesztiválon sikerrel szerepeltek. Filmművészeti tevékenységét Balázs Béla-díjjal (2005), képző- és iparművészeti munkásságát Ferenczy Noémi-díjjal (2003), illusztrátori tevékenységét IBBY-díjjal (1994 és 2003) ismerték el.


A kiállítást május 25-én 16.30-kor nyitja meg Strasszerné Gömöri Dorottya rajzpedagógus, közreműködik a Gyönyvirág Óvoda Lepke csoportja. A tárlat június 15-éig tekinthető meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!