alt


Augusztus 15-én Miklósa Erika operaénekesnő koncertezik a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely szabadtéri színpadán. Cikksorozatunkban a koncerten közreműködő művészekkel beszélgetünk: Tóth Lászlót, Szlama Lászlót, Cserta Balázst, Ács Pétert és Drahos Bélát kérdeztük.

 

Tóth László trombitaművész

 

alt

 

„Hosszú évekkel ezelőtt kaptam egy felkérést, hogy Miklósa Erika művésznővel és a Somogyi-Tóth Dániel művészúrral közösen koncertezzek Sepsiszentgyörgyön. Örömmel elfogadtam! Emlékszem, a Váci utcai Szent Mihály templomban próbáltunk először. Annyira jól sikerült a közös fellépés, hogy „együtt maradtunk”, azaz többször tartottunk közös koncertet. Mindenhol hatalmas sikert arattunk, úgyhogy nagyon jó Miklósa Erikával együtt játszani” – meséli Tóth László, aki már többször lépett fel Székesfehérváron. Legközelebb jövő héten, augusztus 15-én hallhatjuk őt a Musica Sacra – Mária dalok nevet viselő koncerten.
„Sok barokk zenét szoktunk játszani Erikával, hiszen a trombita és a szoprán énekhang találkozása abban a korban nagyon népszerű volt. Általában Händel, Bach, Purcell művek hangzanak el közös koncertjeinken, de játszottunk már Schubertet és Wolf Péter szerzeményt is”.

Fotó: Fábián István/www.bekesmegye.com
 


 

Szlama László kobozművész

 

alt
Szlama László és Tandi Flóra mentorukkal, Miklósa Erikával


Az ifjú kobozművészt arról faggatjuk, hogyan ismerkedett meg Miklósa Erikával. „Azt meséljem el, amikor megláttam őt, és azonnal szerelembe estem, vagy amikor be is mutatkoztunk egymásnak?” – kezdi viccesen a beszélgetést Szlama László. „2012-ben a Prima Primissima díjátadójára meghívták a Junior Prima-díjasokat is. Ebben az évben Miklósa Erika kapta az elismerést. Amikor átvette és megköszönte a díjat, annyira szimpatikus és magával ragadó volt, hogy úgy éreztem: szeretnék még találkozni és beszélgetni vele” – meséli a népzenész. Ez nem sokat váratott magára, hiszen a La Femme magazin tehetségkutató programjában Miklósa Erika lett Szlama László mentora. „A program különlegessége, hogy nem pénzdíjat adott, hanem egy sikeres szakmabeli segítségét. Fantasztikus élmény volt Erikával dolgozni, hiszen – mint már mondtam – a találkozásunk előtt is csodáltam őt, a hangját, az egész lényét. Ami a legnagyobb ajándék az egészben, hogy a program lejártával nem szakadt meg a kapcsolatunk: azóta is fellépek a koncertjein, soksor együtt zenélünk. Ennek az együttműködésnek a gyümölcse a székesfehérvári fellépés is” – tudtuk meg Szlama Lászlótól.

A Szlama Lászlóról és Miklósa Erikáról készült fotókat Simon Erika készítette.


 

alt

 

2012-ben jelent meg Miklósa Erika Másképp című lemeze, amely „klasszikus kalandozás a latinos dallamok és a jazz világában”. A lemezen Dolhai Attila, a Quartett Escualo, és a Modern Art Orchestra tagjaként Cserta Balázs is közreműködött. Mindannyian itt lesznek az operaénekesnő augusztus 15-ei koncertjén: a műsor sokszínűségét a fellépők sokasága is biztosítja.

 

Cserta Balázs tárogató- és szaxofonművész
 

alt

 

A közös lemez előtt a székesfehérvári Cserta Balázs tárogató- és szaxofonművész már koncertezett Miklósa Erikával.

„A sanghaji világkiállításon kísértük Erikát a Modern Art Orchestrával. Aztán a lemez kapcsán több közös koncertet tartottunk Budapesten és néhány vidéki városban. Minden év januárjában Miklósa Erika a házigazdája a székesfehérvári Jótékonysági estnek – ezen a rendezvényen is rendszeresen fellépünk. Legutóbb például Szlama László kobozművésszel is együtt zenéltünk, aki augusztus 15-én szintén Miklósa Erika vendége lesz” – meséli Cserta Balázs.

„Mindig élmény Miklósa Erika koncertjein zenélni, nagyon örülök a mostani felkérésnek is. Bár székesfehérvári vagyok, nem igazán bővelkedem itteni koncertekben. Azok a zenekarok, amelyekben tevékenykedem, ritkán lépnek fel Fehérváron, így még inkább örülök az augusztusi koncertnek. Ám számomra a zene a legfontosabb, nem az önmenedzselés” – mondja Balázs.
Cserta Balázs a Modern Art Orchestra mellett több zenekarban is játszik, például a Fabula Rasában, de „minden izgalmas zenei projektben, koncerten” örömmel vesz részt, emellett népzenét és jazzt is tanít. Hamarosan egy Zséda koncerten muzsikál, de session-zenészként, azaz stúdiózenészként is tevékenykedik, például Geszti Péter zenekarában, a Gringo Sztárban.
 


Ács Péter, a Quartett Escualo nagybőgőse

 

alt


A 12 éves Quartett Escualo repertoárját elsősorban Astor Piazzolla művei képezik, de szívesen tűz a műsorára kortárs zenedarabokat is az Ács Péter (nagybőgő), Deli Zsolt (harmonika), Kerek István (hegedű, brácsa) és Mayer Albert (gitár) alkotta együttes.

Miklósa Erika Másképp című albumán több közös dal hallható, amelyek élőben is felcsendülnek majd az augusztus 15-ei koncerten. „A lemezen a a big band játssza, mi az intimebb, bensőségesebb dalokat kísérjük. A lemez kapcsán szinte az összes vidéki nagy koncerthelyszínen megfordultunk, ám Székesfehérvár kimaradt, így nagyon örülünk, hogy eljutunk egy ilyen csodás helyre” – mondta Ács Péter, az együttes nagybőgőse. „A Musica Sacra koncerten ízelítőt adunk a Miklósa Erikával való együttműködésünkből, de saját dalt is játszunk majd. Széles a repertoárunk, saját lemezünk is van, rengeteg belföldi-külföldi koncerten vagyunk túl. Dalunkat a műsor tematikájához illesztjük, de hogy mi is lesz, az inkább maradjon meglepetés!”.

 „Különleges hangzást ad egy dalnak, koncertnek, amikor a nagybőgő, harmonika, hegedű és gitár kvartettje kiegészül egy operaénekessel. Ez a rendhagyó felállás olyan színt ad egy zenei eseménynek, amely egy rendszeres koncert- és operalátogatónak is egyedülálló élményt nyújt. Mindig nagy sikert aratunk együtt. Remélem, ez Székesfehérváron is így lesz” – fogalmazott Ács Péter.

Ide kattintva meghallgathatja Miklósa Erika és a Quartett Escualo egyik közös dalát.

 


 

Drahos Béla, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karmestere

 

alt


Hosszú évek óta együtt koncertezik Miklósa Erikával az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Milyen kapcsolat alakult ki önök között a közös munka során?
Ritka az olyan művész, akivel nincs mit megbeszélni – és ezt a szó legnemesebb értelmében mondom. A próbákon figyeljük egymást Erikával: tudjuk, hogy mit szeretne a másik, kinek mekkora a szabadsága. Figyelünk is egymásra. Művészi- és munkakapcsolatunk mély és egyértelmű.

Idén a Harmonia Albensis hagyományaitól eltérően nem templomban, hanem a Nemzeti Emlékhely szabadtéri színpadán lesz a közös koncert. Milyen újdonságokat hordoz az új helyszín?
Szakralitása miatt mindjárt determinálódik a műsorválasztás is, amely a barokk zenétől egészen napjainkig terjed. Könnyebb műfajokban, például az operettek világában is kalandozunk, de játsszunk Verdi- és Händel operarészleteket, áriákat egyaránt. A Harmonia Albensis koncertjeit ez idáig templomban tartottuk, nem volt szükség hangosításra, de a hatalmas szabadtéri színpad és nézőtér igényli ezt. Ám így is „teljes” lesz a hangzás. A koncert nem csak a nagy tér miatt ígérkezik igazi gigaprodukciónak. Az est három részből áll, mindben közreműködik a zenekar. Tehetségünkhöz mérten igyekszünk a maximumot nyújtani Erikának, művészbarátainak és természetesen a közönségnek. Érdekes, látványos, impozáns lesz az augusztus 15-ei koncert, ahol nem kevesebb, mint 18 szám hangzik majd el.

Hány zenész kell a „teljes” hangozáshoz?
Minimum hatvan zenész lép fel a koncerten, hiszen egy-egy zenemű monumentális zenekart igényel. Dupla fafúvósok, négy trombita és kürt, három harsona és tuba, húsz hegedű, nyolc brácsa és cselló, hat bőgő, ütőhangszerek… Ezekben a napokban tekintem át a műsort és a kottákat, tehát az is előfordulhat, hogy még többen leszünk. Egy biztos: népes, nagy zenekarral lépünk közönség elé. Eddig a Harmonia Albensis aktuális koncertjeire készültünk, mostantól azonban teljes gőzzel a Musica Sacrára koncentrálunk. Karmesterként már jó ideje „dolgozom” a koncert anyagán, hiszen a próbafolyamat is nagy rákészülést igényel. Amikor egy-egy dalhoz érkezünk, pontosan tudom kell, hogy kinek mi a dolga. Mindemellett a Jóistent is be kell vonni a produkcióba, hiszen nagyon fontos, hogy augusztus 15-én jó idő legyen.



A Musica Sacra – Mária dalok koncertre a Vörösmarty Színház jegyirodájában, a Városház téri információs pavilonban, valamint online, a www.vorosmartyszinzhaz.hu oldalon válthatók jegyek.

 

alt