alt


„Nemhiába, hogy még csak kamasz vagyok, de nem is sikerült még nekem soha semmi. Pedig olyan szomorú és fura dolgok történnek velem, hogy netovább” – Bendegúz kalandjaival immár a Vörösmarty Színház közönsége is megismerkedhetett, hiszen szombaton bemutattuk az Indul a bakterház című előadást!!


Bagó Bertalan rendezésében és Bereményi Géza vadonatúj átiratában Indul a bakterház a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A szeptember 21-ei bemutató után 22-én, 26-án, 28-án tekinthető meg az előadás a nagyszínpadon.

 

alt alt

 

A kis Bendegúz fájdalmasan éli meg a tanyasi világ nehézségeit, mégis talál egy kivezető utat a szenvedésből: csínytevésekkel szórakoztatja magát. Gyerekkorában sokféle dolgot tartottak róla: hogy csodagyerek, de leginkább azt, hogy akasztották volna fel kétnapos korában. De mivel nem akasztották fel, és ideje is akad bőven, próbál igazságot tenni a neki jutott igazságtalan világban: „lássanak hát csodát a kicsik és a nagyok, a becsületes ember én magam vagyok”. Viszont a becsületességét az őt körülvevő felnőttek, az édesanyja, a Bakter, a Banya és a Patás csupán nyaklevesekkel és botütésekkel jutalmazza. Bendegúz okosabb annál, hogy ezt eltűrje, így lépten-nyomon visszavág: más lucernáját legelteti le a tehenekkel, kiönti a tejfölt, összetöri a tojásokat, elnáspángolja a Banyát, és olyan jóízűeket kacag melléje, hogy élvezet hallgatni. Amikor egyedül van, szünös-szüntelen zsémbel a bajusza alatt, szidja az egész világot, mert meglátása szerint nem jól van kitalálva. Az őt szemmel tartó felnőttek boldogtalansága végtelen, beszűkült kis életük ritkán rejt mosolyokat és nevetést, így a Bendegúz viccein sem hahotáznak. Ők morgolódnak rá, a gyerek meg rájuk, a két fél párhuzamosa így szalad a napok végtelenségében, akárcsak a sínpárok, amiken alig jár vonat.

 

A Pesti Műsor szeptemberi számában az előadás két főszereplője, Kubik Anna és Gáspár Sándor mesélt az előadásról. Elolvasom!

 

Online jegyvásárlás