Október 15-én és 16-án a Szkéné Színház és a Forte Társulat közös előadása, A nagy füzet érkezik a Vörösmarty Színházba. Szeptember 19-étől látható a mozikban a történet filmes adaptációja is.

 

 
A magyar származású, Kossuth-díjas Agota Kristof (Kristóf Ágota) Svájcban élt, franciául írt, elsősorban drámákat. A három kisregényből (A nagy füzet, A bizonyíték és A harmadik hazugság) álló Trilógia című műve vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a második világháború  és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről. A Franciaországban megjelent, s azóta tizenöt nyelvre lefordított első regénye fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény egyszerre.
 
A világhírű regény színpadi változatát rendhagyó díszletelemek között, a tánc és társművészetek összekapcsolásával mutatja be a Szkéné Színház és a Horváth Csaba rendező-koreográfus által alapított Forte Társulat.
 
alt
 
Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit az írástudatlan és kegyetlen nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe.
 
„Kénytelenek vagyunk elvégezni bizonyos munkákat Nagyanyának, különben nem ad enni.”
 
„Nagyanya sokszor megver bennünket, a bütykös kezével üt, vagy seprűvel, vagy vizes törlőronggyal. Húzza a fülünket, belemarkol a hajunkba. Mások is megpofoznak, megrugdosnak bennünket, azt se tudjuk, hogy miért.”
 
Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak.
 
„Elhatározzuk, hogy megeddzük a testünket, hogy megtanuljuk sírás nélkül elviselni a fájdalmat. Kezdetnek pofozzuk, aztán ököllel verjük egymást. Minden ütésre azt mondjuk: Nem fáj. Nem fáj.”
 
Az egymástól elválaszthatatlan ikerpár életben marad, szívük megkeményedik, testük megedződik és már tudják, a felnőttek világában bármi megtörténhet. Mindenre készen kell állniuk.
 
„A puszta földön fekszünk, egy cellában. Vasrácsos kis ablakon jön be némi fény. Nem tudjuk, hány óra, azt se hogy délelőtt van e vagy délután…”
 
Az előadás este lesz. Hét órakor.
 
alt

 

A nagy füzetet színházunk tánctagozatának vezetője, Horváth Csaba állította színpadra, a szereplők közt a frissen társulatunkhoz szerződött Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Kádas József és Krisztik Csaba is látható.

 

Szeptember 19-én debültált a mozikban A nagy füzet filmes adaptációja, melynek szintén van székesfehérvári vonatkozása: színházunk művésze, Derzsi János Sutor szerepében látható a filmben. Szász János filmje csütörtöktől a Cinema City Albában is megtekinthető. A film júliusban fődíjat nyert a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiválon.

 

A nagy füzet margójára: