alt

 

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon” – Yehudi Menuhin e szavai Székesfehérváron is valóra válnak, hiszen a zenei világnap tiszteletére ünnepi koncertet szervezünk, amelyen több mint 650 közreműködő lép színpadra.

 

Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére az UNESCO 1975-ben zenei világnappá nyilvánította október 1-jét. Azóta világszerte számtalan zenei rendezvényt szerveznek e napon. Évek óta így van ez Székesfehérváron is. Idén új helyszínen, a Videoton Oktatási Központban tartjuk a világnapi gálakoncertet.

 

„Városunk zenei életének színe-java, apraja-nagyja fellép október 1-jén 18 órától a Videoton Oktatási Központban. A gyönyörű zenei program mellett több díjat is átadunk. A Fricsay-díjat egy olyan személy kapja idén, aki rengeteget tett a város zenei műveltségéért. Emellett átadjuk az Éneklő Ifjúság dicsérő okleveleit és az Év kórusa-díjat is” – mondta az esemény sajtótájékoztatóján Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere.

 

alt

 

„A zenei világnap már-már fesztivállá vált, hiszen a közönséggel együtt 1200 főt mozgat meg a rendezvény. Ahogyan Yehudi Menuhin is kérte annak idején: kimozdítjuk a hangversenyeket a frakkos-nyakkendős előadótermekből, és egy közös muzsikálásra hívjuk a közönséget” – mondta Kneifel Imre, az Alba Regia Vegyeskar karnagya, és egyben az esemény programszervezője.

 

Varga Andrea, a Vörösmarty Színház zenei titkára elmondta: 650 fő muzsikál, énekel majd a zenei világnapon. Az idén 100 éves Alba Regia Szimfonikus Zenekar több darabot is előad az eseményen, többek közt Verdi-műveket is, aki szintén jubilál idén, hiszen 200 éve született a világhírű olasz zeneszerző.

 

A fellépőket és a részletes műsort ide kattintva olvashatja el.