alt

 

A Gárdonyi-emléknap előestéjén színházunk művészei „A láthatatlan ember” című emlékműsorral elevenítették fel az író életének legfontosabb állomásait.

 

Gárdonyi Géza születésének százötvenedik, halálának kilencvenedik évfordulóját Magyarország kormánya Gárdonyi Géza Emlékévvé, a Magyar Országgyűlés Eger ostromának befejező napját Gárdonyi-emléknappá nyilvánította.

 

Dr. Szikora János színházigazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntője után L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Gárdonyi Géza Emlékév fővédnöke emlékezett meg az íróról. Beszéde után átadta a Pogány Gábor Benő szobrászművész által tervezett Gárdonyi-emlékérmeket.

 

alt

 

Szikora János elmondta, számára azért is különleges ez az emlékest, mert igazgatói pályafutását ez egri Gárdonyi Géza Színházban kezdte. Már akkor fontosnak tartotta, hogy ne merüljenek feledésbe az író alkotásai. „Úgy érzem, hogy mi, színházi emberek hűtlenek vagyunk Gárdonyi Géza életművével, pedig ez az író fantasztikusan ismerte az embert, az emberi lelket, nagyon emberségesen tudott az emberekhez szólni, a jó szó pedig nagyon elkél a színpadokon.” 

 

Az emlékest gerincét Gárdonyi Géza titkos naplója és a kortársak reflexióin keresztül megelevenedő személye adta, de természetesen az író legnépszerűbb színdarabjaiból, regényeiből és novelláiból is hallhattunk részleteket.

 

alt alt

 

(Fotó: Koppán Viktor Dávid, Fejér Megyei Hírlap)