alt

 

„Egy sárga kis pillangó repült el előttük, hosszú farkú, sárga pillangó” – Móricz Zsigmond Pillangója hamarosan a Vörösmarty Színházba is megérkezik: Horváth Csaba rendező-koreográfus a regényből készült adaptációt viszi színre. A próbák elkezdődtek.

alt alt alt

 

Parasztdráma táncban, szóban elbeszélve – így határozhatjuk meg a most születő Pillangó műfaját. Móricz egyébként ad műfajt a Pillangónak: szerelmi idill három felvonásban. Ám ez nem a környezetre, hanem a fiatalok között kialakuló kapcsolatra igaz. „A szerelem oly erőteljesen ragyog ki ebből a szigorú, a szegénység által uralt környezetből, hogy ettől válik idillikussá a történet. A szegénység a táptalaján győzedelmeskedik a líra” – vallja a rendező, Horváth Csaba.

 

alt

 

„Az előadásban a tánc, a mozgás, a gesztus azonos értékű lesz a verbális szövettel, miközben megszólal benne a lírai motívum, a szerelem. Két fiatal történetét meséljük el, akik egymásba szeretnek, de a környezetük minden akadályt eléjük gördít. Mindketten szegény sorból valók, és mindkét család azonos erővel próbálja megakadályozni szerelmük kibontakozását. A fiút egy gazdagabb lánnyal házasítanák össze, a lányt pedig egy jómódú, polgári miliőből származó férfihoz adnák” – mondja az előadás rendezője.

 

alt

 

 

A Pillangó bemutatóját 2014. január 11-ére tervezzük.

 

 

PILLANGÓ

 

Móricz Zsigmond

regényéből írta: Gyökössy Zsolt

 

Szereplők:

Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Fehér László e. h., Gál Gergely, Hegymegi Máté e. h., Horkay Barnabás e. h., Horváth Bernadett, Kádas József, Kertész Júlia, Krisztik Csaba, Nagy Norbert e. h., Ostorházi Bernadett e. h., Pallag Márton e. h., Rovó Tamás, Szirmai Irén, Törőcsik Franciska, Varga Gabriella, Varga Mária, Vida Emőke

 

Rendező-koreográfus: Horváth Csaba

 

alt