alt

 

A Fejér Megyei Hírlap olvasói tizedszer szavazhattak arról, ki nyerje „Az év színésze” címet a Vörösmarty Színházban nyújtott teljesítménye alapján.

 

Kubik Anna 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kazimir Károly és Iglódi István tanítványaként. Diplomaszerzés után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, majd a Művész Színház, a Thália Színház művésze volt. 1999-ben visszatért a Nemzeti Színházba, 2000-től több mint tíz éven át a Pesti Magyar Színházban játszott. Vendégként szerepelt az új Nemzeti Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Soproni Petőfi Színház előadásaiban. 2013-tól a debreceni Csokonai Színház tagja.

A Veszprém megyei Ősiben született Kossuth-díjas, Jászai-díjas, Érdemes művész megyénkhez is kötődik, hiszen a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban töltött diákévei alatt kezdte vonzani igazán a színi pálya. A Vörösmarty Színház közönsége a Bizánc című színmű császárnőjeként ismerhette meg: „Volt szerencsém már néhány felséget eljátszani, ám Iréne császárnő mindközül a leg… gonoszabb? Nem, inkább a legelvetemültebb.”
 

alt

 

„A Vörösmarty Színház origó volt az életemben: itt láttam először színielőadást (14 évesen a Kőszívű ember fiait), aztán gimnazista koromban az összeset… Mi minden történt azóta! Nekem ide belépni különleges öröm – remélem, lesz folytatás is, a nagyszerű Hirtling Istvánnal, s a sok fiatal kollégával, akit most ismertem meg.” – nyilatkozta színházunk Rivalda magazinjának 2012-ben.

A művésznő nagyon örült, hogy idén a sok tragédia után végre vígjátékban léphetett színpadra, az Indul a bakterház Banyáját alakítja. „Teljesen zavarban voltam, amikor felkértek a szerepre, és ezt meg is osztottam a rendezővel. Gondolkoztam magamban, hogy ilyen vidék nincs. Aztán ezen túltettük magunkat, és igyekeztünk nem reálisan játszani, hanem egy szürreális világot teremtve, ahol valóban mindenki olyan, amilyen.” A bemutató után a kritikusok is dicsérték. „Kubik Annát ilyen karakterszerepben még nem láttam, nem biztos, hogy rögtön megismertem volna, ha nem tudom előre, hogy ő játssza.” – mondta Szűcs Katalin Ágnes az első Kritikus kedden. „Kubik Annát én sem láttam még ilyen karakterszerepben, lenyűgözve néztem, briliáns volt.” – tette hozzá Kovács Dezső.
 

alt

 

Gratulálunk!