alt


Hosszú évek óta Miklósa Erika operaénekesnő neve fémjelezi a székesfehérvári Harmonia Albensis templomi koncertsorozatot. Idén a Harmonia Albensis záróakkordjaként, és a Koronázási Ünnepi Játékok nyitányaként lép augusztus 15-én a Koronázó Tér – Nemzeti Emlékhely szabadtéri színpadára. Interjú Miklósa Erikával.



A szakrális tér idén is marad, ám a Szent István Bazilika helyett most a Nemzeti Emlékhelyen felépülő hatalmas színpadon lép fel. A helyszínváltás egyben azt is jelenti, hogy a műsor is változik?
Az idei fellépés hangulata valóban más lesz, hiszen a Bazilika zárt tere helyett a szabad ég alatt koncertezem. Bár nagyon szeretek templomban énekelni, ott jobban meg van kötve a kezem a műsort illetően. Szabadtéren kiszélesedhet a perspektíva, azaz több műfajú dal megszólalhat. Évről évre egyre többen kíváncsiak a székesfehérvári fellépésemre: az is új helyszín javára szól, hogy sokkal több nézőt fogadhat be, így remélem, mindenki, aki kíváncsi rá, meghallgathatja ezt a különleges koncertet.

Az új helyszín mellett mi adja a koncert különlegességét?
Azáltal, hogy kinyílik a tér, színesedik a paletta. Ám lesz egy vezérfonal, amely összefogja a koncertet. Olyan dalok, áriák hangzanak majd el, amelyek Máriával kapcsolatosak. Megfordult a fejemben, hogy az Ave Maria címet adjam a koncertnek, de nem csak szakrális Mária-dalokat énekelek majd. Három fő részre osztanám az estet. Az első részben az operairodalom nagyjai közül választottam, elhangzik például Gara Mária áriája, a második blokkban Dolhai Attilával a West Side Story híres kettősét, a Tonight című dalt is elénekeljük, a harmadik részben pedig Ave Máriák hangzanak el négy szerzőtől, köztük a nagy kedvencem, Wolf Péter Ave Mariája. Dolhai Attila mellett több vendégem lesz. Tóth László, akit komolyzenei berkekben csak Lecsónak hívunk, trombitán kísér majd, mentoráltam, Szlama László kobozművész szintén „duettpartnerem” lesz. A szélesebb közönség is megismerheti a sokoldalú fehérvári művészt, Cserta Balázst, aki fúvós hangszereken játszik, közreműködik a Vox Mirabilis Kamarakórus. A hagyományokhoz híven az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Drahos Béla karmesterrel az élen szintén kísér majd.

Kiszenekar, nagyzenekar, duett: valóban széles skálát járnak majd be.
De lesz még egy újdonság. Elvállaltam a koncertem moderálását: a fellépő művészekhez és az elhangzó zenékhez kapcsolódó személyes élményeimet is megosztom a közönséggel. Lesz tehát számos újdonság, de a legfontosabb az, hogy mindig nagy örömmel lépek fel Székesfehérváron. Sőt, kötelességemnek is érzem, hiszen otthon vagyok ebben a városban, ezen a környéken.

A közönséget a hangjával kápráztatja el, a közösséget pedig azzal, hogy lépten-nyomon feltűnik különböző jótékonysági és sportrendezvényeken.
Régóta élek Székesfehérvár közelében, Bakonykútiban. Igazi lokálpatriótaként igyekszem kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, és megtenni mindent a közösségért mind a kultúra, mind a sport terén. Azt hiszem, ha a személyes példámmal elöl járok, az ragadós lehet, és művésztársaim, sorstársaim is tesznek valamit a város lakóiért. Ez az ars poeticám is: önkéntesként minél több karitatív rendezvényen részt venni.

 

Online jegyvásárlás
 

Fotó: Bársony Bence

 

Az interjú a Pesti Műsor júliusi számában jelent meg.

 

alt